İş Kulübü Youtube
İş ve Eleman Arayanlar
Ürün ve Hizmetler
Site Haritası
Takvim
Yazarlar
Üyelerimiz

Anasayfa


     Alaşar Köyü Gönen

   
Ürün Kodu : Alaşar Köyü Gönen
Üretici : Alaşar Köyü Gönen
Ürün Özellikleri
Alaşar Köyü Gönen Muhtarlık Tlf: 0266783 20 07 Muhtar Halil Birgül 0535 766 73 20
 Sipariş        Detaylar
 
 
Detaylar

Gönen’in en eski köylerinden biri olup, Türkmen aşiretinden gelme Karakeçili Yörüklerindendir.  Bir dönem Manyas’a bağlı olan köy Cumhuriyet dönemi ile birlikte yeniden Gönen’e bağlanmıştır. 1487 yılında 5 kabile ve 25 nüfusa, 1892 de 40 hane 199 nüfusa, 1905 de 47 hane 287 nüfusa, 2000 de 47 hane 169 nüfusa, 2005 yılında ise  50 haneye ve 198 nüfusa sahip olmuştur.

   Birinci Dünya savaşında 1915 yılında Çanakkale cephesinde Eyüpoğlu Kadir isminde bir de şehit vermiştir.  

Cumhuriyet tarihinden önce başlayıp günümüze kadar gelen köydeki, aşiret ve sülalelerin lakapları ise şunlardır;

 Mollalar, Paytarlar,  İlaççılar, Kelebekliler, Çavuşlar, Yakuplar, Sakallar, Yumuşaklar, Pulüsler, Karaveliler, Bekirler, Tayırlar, Mıstıllılar, Pıynarlılar, Eseler, Köseler, Kurtlar,  Şakirler, Sarılar, Yetimaliler, Haytalar, Tombaklar, Karaoğlanlar, Karamustafalar, Esmeler, Türkler olarak adlandırılmıştır.

Köyün ilk yerleşim yerleri ise; Kışla tepesinde Şakirler aşireti, Nazilenin Kışlasında Onbaşılar, Kelebek tepesinde Kelebekliler, şu anda köyün bulunduğu yerde de Yakuplar ve diğer aşiretlerin yaşadığı rivayet edilmektedir.

Köy kurulmadan önceki  yerlerde dört-beş hane şeklinde yaşayan aşiretler göçebe hayatı yaşayıp derme çatma kıl çadırlarda, çamuru harç yaparak  toprak ve taşla ördükleri evlerde yaşayıp, koyun, keçi, ve yerli sığır bakıp ve ziraat yaparak geçimlerini sağlamışlardır. Daha sonra aşiret ileri gelenleri bir araya gelip anlaşarak birlikte yaşam ve sosyal hayat için  bukünkü Alaşar köyünü kurmuşlardır.

93 harbi sonrasında Silistre ve Tırnovadan göç eden muhacirlerin bir kısmı köyün kenarındaki Kelebek mevkiine sazlardan evler yaparak yerleşmişlerdir.  Daha sonraları çıkan büyük bir yangın sonrasında  muhacirlerin  bir hane dışında tamamı  ova  köylere göç etmişlerdir.

Köyde şu anda kısmen geri dönüşler başlamıştır

 Fiziki Yapı:

45 hane 166 nüfusa sahiptir. Muhtarı Halil Birgül dür.  Köyün 7 özürlüsü bulunmaktadır. 245 – 300 arası Büyükbaş 500 – 700 arası küçükbaş hayvan varlığı bulunmaktadır. Günlük 1100 ile 1500 litre  arasında süt dökülmektedir.  Taşımalı sistem 10 öğrencisi bulunmaktadır. 

2400 dekar tarım arazisi, 10335 dekar da orman arazisi bulunmaktadır.

Köyün; yeni yapılmış köy konağı, köy kahvesi, derneği, internet sitesi, tanıtım broşürü bulunmaktadır. Gönen’in en eski ve köklü gelenek ve kültüre sahip köyleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Köyde 12 tane sülale ismi ve sülale vardır. Ünlü molla Ahmet hoca ile eski çarşı camii imamlarından Abdullah hocanın doğup büyüdüğü, yetiştiği ve onlarca talebe ve hafız yetiştirdiği köydür.  Köy düğünlerinde hala deve oyunu devam ettirilmektedir. Kuru tarım alana sahiptir. Köy hafif eğimli bir arazinin üzerine kurulmuştur. Kömür madeni yatakları bulunmaktadır. Orman köyüdür.

Ulaşım:

İlçeye 13 Km  uzaklıktadır.  Yolunun büyük bir kısmı asfalttır. İlçenin doğusunda yer alır. Tütüncü - Koçbayır köyünden sonra gelir. Ömerler, Küpçıktı, Çakmak, Koçbayır, Suçıktı ile Manyas’ın Duraköy ve Doğancı köyleriyle sınır komşusudur. Alaşar  -  Duraköy, Alaşar - Küpçıktı – Alaşar Çakmak köyleri arasında tali yol bulunmakta ve köyler arasında ulaşım sağlanabilmektedir.

Sosyal Kültürel Yapı:

Halkı Yörük’tür. 2005 yılından beri bahar aylarında köy cemiyeti yapılmaktadır. Ramazan ayı boyunca köy gezeği çıkarılmaktadır

 

Fotograf Albümleri İçin Tıklayın

 

 
 
Talep Formu
Adı Soyadı
Mesleği-İşi
E-Mail
Cep Tel
İl
Adres
Konu-Açıklama
Mesaj
 
 
 
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam65
Toplam Ziyaret79660
AraziTV
Örnek Prefabrik Evler
Satılık Araziler
Kesiftv
Örnek Prefabrik Evler
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu